Festival

BACHFESTIVAL ANTWERPEN 19 – 25 SEPTEMBER 2021

 

Eerste editie Bachfestival in Antwerpen Van 19 tot 25 september 2021

Antwerpen kijkt uit naar een nieuw muzikaal initiatief. Van 19 tot 25 september 2021  lanceert BACH in de STAD voor de eerste keer een muziekfestival waarbij de  muziek van Johann Sebastian Bach als uitgangspunt zorgt voor verbindingen tussen oude en nieuwe muziek, tussen muziek en erfgoed en tussen een bestaand en een nieuw publiek.

BACH in de STAD presenteert dit najaar de eerste editie van het Bachfestival Antwerpen. Gerenommeerde gezelschappen, bekende organisten uit Antwerpen en de wereld en jong en nieuw muzikaal talent brengen van 19 tot 25 september een selectie uit het enorme oeuvre van Johann Sebastian Bach (1685-1750) in de Sint-Norbertuskerk en in de Sint-Carolus Borromeuskerk in Antwerpen.

Emmanuel Van Kerckhoven, artistiek directeur BACH in de STAD en organist-titularis van de Sint- Norbertuskerk en de Sint-Carolus Borromeuskerk: “In navolging van vele andere Europese steden mocht Antwerpen niet ontbreken als gastheer voor een Bachfestival. Bachs invloed is nog steeds een grote inspiratiebron voor vele musici en componisten. In de eerste editie komt een fijne selectie van toptalent uit binnen- en buitenland aan bod. Mijn wens is dat zowel kenners als een nieuw publiek op één of andere manier beroerd en geïnspireerd worden door het festival.”

De eerste editie van het Bachfestival vindt plaats in de Sint-Norbertuskerk en de Sint-Carolus Borromeuskerk. De twee orgels van de Sint-Norbertuskerk, het Loretorgel uit 1846 en het barokorgel door Reil gebouwd in 2018, en het Dillens-Delhaye orgel uit 1720 in de Sint-Carolus Borromeus kerk krijgen een belangrijke rol. Het programma bestaat verder uit klavecimbelconcerten, improvisatieconcerten, lezingen, een muziekworkshop voor kinderen, concerten door studenten van verschillende conservatoria en een slotconcert met medewerking van The Antwerp Baroque Orchestra.

Naast het Bachfestival organiseert BACH in de STAD nog twee andere concertreeksen rond Johann Sebastian Bach.

De Bachcantatediensten in de Sint-Norbertuskerk zijn reeds gekend sinds 2011 en hervatten in het seizoen 2021-2022. Het eerste concert in de reeks is het openingsconcert van het Bachfestival op zondag 19 september. Vanaf het najaar 2021 kondigt BACH in de STAD de Abendmusiken aan: zaterdagavondconcerten op een aantal mooie erfgoedlocaties in de stad. Concerten van 17de eeuwse componisten die Bach geïnspireerd hebben worden uitgevoerd door verschillende binnen- en buitenlandse ensembles. Meer informatie is te vinden via www.bachindestad.be

Bachfestival 2021 – programma definitief

 

 www.bachindestad.be

 

, ,

ByLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *