Calendar, Listen, MAfestival

MIND & BODY

 

Het thema Mind & Body wint in 2021 nog meer aan betekenis. Ieder van ons ervoer het belang van een gezonde geest én een gezond lichaam. Dat beide onder druk stonden, was duidelijk voelbaar in onze samenleving. Die spanning legde ook bloot hoeveel troost kunst, en bovenal muziek, ons kan bieden. De oude Grieken verwonderden zich al over de bijzondere impact die muziek op ons heeft. Voor filosofen als Plato speelde muziek een cruciale rol in een samenleving, omdat het ons laat kennismaken met de rijkdom van onze emoties en die zelfs kan beïnvloeden. Luisteren naar de juiste muziek maakt ons tot een beter mens, maar ‘verkeerde’ muziek is dan weer gevaarlijk, aldus Plato. De musicerende broers Apollo en Bacchus uit de Griekse mythologie belichamen die tegenpolen. Apollo is de god van de rede en de harmonie, terwijl Bacchus het dronkenschap en de chaos verheerlijkt. Muziek is dus al van oudsher beide: het stimuleert en voedt de geest, maar brengt ook het lichaam in vervoering.

Enkele hoogtepunten van MA Festival 2021 zijn het Openingsconcert: Rappresentatione di Anima e di Corpo door Vox Luminis, de muzikale fietstocht VéloBaroque door het Brugse Ommeland op zondag 8 augustus en de halve finale en finale van de MA Competition voor melodie-instrumenten. Daarnaast zullen ook Capella Cracoviensis, Lore Binon, Giuseppina Bridelli en vele anderen tijdens MA Festival optreden.

 

, ,

ByLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *