Brass, Concerts, Manufactors

Foriera la tromba

 

Op donderdag 2 december 2021 om 20 u 30 vindt in de Antwerpse Sint-Norbertuskerk (op de Dageraadplaats) een concert plaats waar de natuurtrompet mag schitteren.

The Antwerp Baroque Orchestra en sopraan Griet De Geyter brengen muziek van Scarlatti, Handel, Melani, Graupner en Delalande. De vier trompettisten zijn : Alain De Rudder, Sander Kintaert, Niranjan Wijewickrema en Paul Voet. De pauken worden bespeeld door Jan Huylebroeck. Orgel en directie : Emmanuel Van Kerckhoven

De Tromba of Clarino, vandaag gekend als de natuur-trompet, maakt deel uit van het erfgoed! Gedurende een periode van bijna drie eeuwen was dit instrument niet weg te denken uit het Europese muziekleven. Oorspronkelijk als signaalinstrument in militaire of stedelijke context, bekleedde het in de Gouden Eeuw vooral een ceremoniële functie die de absolute macht van de vorsten verklankte, en die later in de religieuze muziek assimileert naar een goddelijke retoriek. Trompetters verenigden zich in stadsgilden en genoten koninklijke rechten en bescherming;  de zgn. Stadtpfeifer.

De bouw van deze instrumenten was sterk genormeerd en eveneens gebonden aan controle en bescherming. Nuerenberg was het belangrijkste centrum van de trompetbouwkunst. De dynastieën Ehe, Haas en Hainlein, domineerden de trompetbouw over meerdere generaties, en dit op zeer hoog niveau. Hun instrumenten zijn over heel Europa terug te vinden, en gelden vandaag als voorbeeld binnen de historisch geïnformeerde bouwwijze.

Spelers als Fantini en Bendinelli ontwikkelden het clarinospel tot een muzikaal kunstniveau. In de 18 de eeuw, o.a in de Kantatenkunst  van Johann Sebastian Bach bereikte de natuurtrompet zijn absolute hoogtepunt, mede door toedoen van virtuoze spelers zoals o.a. de stadstrompetter Johann Gottfried Reiche.

Als hedendaags instrumentenbouwer is Gunther Cogen ben ik schatplichtig aan de pre-industriële ambachtelijke Nuerenbergse traditie! Het klankideaal van deze instrumenten volgt uit de gebruikte materialen, de geometrie en de bouwtechniek van die tijd. Buizen en klankbekers worden uit dunne messingplaat volledig handmatig gevormd, gebraseerd, gedreven en gehamerd. De materiaaltempering is het ‘ultieme’ vakmanschap in functie van stabiliteit, flexibiliteit en tonaliteit. Ornamentering en versieringen in de vorm van gietwerk, ciseleren en graveren, verheffen deze muziekinstrumenten tot een artistiek object, waardoor ze naast scolars en spelers ook verzamelaars aanspreken.

Door een ambachtelijk handmatig bouwproces is elk instrument uniek: hierdoor heeft elke Tromba zijn eigen karakter en persoonlijkheid!

Wie interesse heeft voor een atelierbezoek, mag contact opnemen met Gunther Cogen.

 

 

 

 

Gunther Cogen

Instrumentmaker – Natural Trumpets

www.trombacogen.be

 

, ,

By



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *