Books, facsimiles & CDs, Keyboard, Vleeshuis

Small is beautiful

 

Vier kleine boekjes die je met plezier leest !

een eerste in het oog springend cahier werd uitgegeven door Bureau Huismuziek naar aanleiding van 70 jaar ‘huismuziek’ in Nederland. Het boekje vertelt de context waarin  het spelen van huismuziek en de vereniging voor Huismuziek zich door de jaren heen ontwikkeld heeft. De geschiedenis begint in de twintiger en dertiger jaren van de twintigste eeuw.  Veel foto’s geven een prachtig tijdsbeeld van de beginjaren tot nu. Het boekje helpt het ‘spelen van huismuziek’ als aspect van de muziekbeleving in Nederland beter te begrijpen.

Ook een aantal instrumentenbouwers komen in het boekje in beeld, zoals Jan Bouterse en Jef Van Boven.

Het boekje is te verkrijgen via info@huismuziek.nl

twee prachtig uitgegeven cahiers van het Museum Vleeshuis / Klank van de Stad :

‘Een Muzikale Zondagmiddag”, het schilderij van Louis Van Engelen (1887) is de kapstok om een boeiende episode van het muzikale leven in Antwerpen te belichten. Het schilderij functioneert als gids voor een wandeling doorheen het museum, met een uiterst boeiende verhaallijn. Ook het oeuvre van de schilder komt uitvoerig aan bod.  En met de portrettering van Peter Benoit sluit het boekje naadloos aan bij het volgende cahier, over de ‘Peter Benoit-piano’ van Pleyel (1884).

Ook dit boekje brengt een fascinerend verhaal : dit van de piano die wordt toegeschreven aan Peter Benoit., bij uitbreiding het verhaal van de piano in Antwerpen.  Aanleiding van het boekje is de restauratie van het instrument door Yannick Wijnants  ‘Restaurator Atelier Herkenrode’.  In zijn ‘woord vooraf’ geeft Clement Caremans, Directeur van het Museum, duiding bij de huidige opvatting van het Museum omtrent het restaureren van oude instrumenten naar een bespeelbare toestand.

Te verkrijgen in het Museum Vleeshuis. We kijken alvast uit naar de delen die in 2022 zullen uitgebracht worden.

Ik heb bij het lezen van de cahiers de prachtige muziek van Peter Benoit herontdekt.

De reeks “Operatheek” brengt compacte boekjes over belangrijke opera’s en muziektheaterwerken, en dit naar aanleiding van nieuwe producties door Opera Ballet Vlaanderen. Het betreft een samenwerking met Universitaire Pers Leuven.  Het tweede cahier heeft als thema ‘Così fan tutte’ van Mozart, en wordt behandeld door Lalina Goddard, musicologe aan de KUL. De première van de opera  gaat door op 1 februari 2022 in Antwerpen, en de dernière vindt plaats in Gent op 3 maart 2022. De uitvoering is in handen van het Symfonisch Orkest Opera Ballet Vlaanderen onder leiding van Trevor Pinnock (° 1946),  Engels klavecinist en dirigent. In 1973 richtte hij The English Concert op, een ensemble dat zich specialiseerde in het uitvoeren van barokmuziek, en later ook wel van vroegklassieke muziek. Hij koos daarbij voor interpretaties die gebaseerd waren op de “authentieke” uitvoeringspraktijk.

De compacte luistergids is zeker een aanrader voor wie zich al wat wil inlezen in de thematiek van de opera en voor wie zich vragen stelt bij de actualiteit van het thema ‘Così fan tutte’.  De gelaagdheid van de opera wordt  besproken.

Het cahier sluit aan bij de traditie van opera-programmaboeken, maar is compacter en academischer naar vorm en inhoud.

Te koop op de website www.upl.be als e-book aan 9,50 EUR en als paperback aan 12,50 EUR

, , ,

By



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *