Books, facsimiles & CDs, Keyboard

DE KRAFFT VAN DE PRE-BELGISCHE BAROK

 

Deze dubbel-CD bevat de eerste integrale opnamen van de klavecimbelmuziek van  François Krafft (1729-1795); 6 sonates in pre-klassieke stijl, 2 divertimenti en 12 menuetten, uitgevoerd door Jan Devlieger. De vioolpartij in de 12 menuetten voor basso continuo en een begeleidend instrument werd ingevuld door  barokvioliste Ann Cnop.

Deze kwaliteitsvolle is vrij onbekend, maar daar kan deze opname verandering in brengen. Een opname met een optimistisch kantje, een tijd waarin de barok stilaan overging in het klassieke genre.

François Krafft was  in Brussel geboren uit een familie van musici, componisten en graveurs wiens roots in de Oostenrijkse Nederlanden lagen. Zijn grootvader stamde uit Duitsland. Over zijn opleiding is weinig geweten. Mogelijk volgde hij les  in Italië bij Francesco Durante waar hij ook een compositiewedstrijd zou hebben gewonnen. Vanaf 1747 was hij in Brussel vooral actief als drukker.

De Divertimenti werden opgedragen aan baron Dalberg, aartsbisschop en keurvorst van Mainz. Krafft werd een aantal keren vermeld in Brusselse en Luikse tijdschriften, waarin men  aria’s uit zijn opera’s publiceerde. Hij werd kapelmeester in de Gentse Sint-Baafskathedraal nadat zijn faam in de Oostenrijkse Nederlanden groeide. Zijn werk werd in verschillende kerken doorheen heel Vlaanderen teruggevonden.

Een frisse ontdekking van levendig klinkende muziek die een pleidooi vormt voor het vaker beluisteren  van componisten uit eigen regio, af en toe voor het onbekende te kiezen en niet steeds terug te vallen op het bekende repertoire.

Een gouden tip voor onder de kerstboom.

KTC1764

Label Et’Cetera

(ontleend aan :  Knopskaya december 6, 2022, CULTUURPAKT)

http://www.jandevlieger.be

, ,

ByLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *