Ensemble Isabella, Food, Drinks and Music in the late Middle Ages


Anguilles, anguilles!
Food, drinks and music in the late Middle Ages

Eten is één van de meest universele aspecten van het leven en tegelijk één van onze grootste genoegens. Bovendien is de omgang met voedsel een belangrijke drijfkracht voor sociale interactie, van de verwerving van ingrediënten (door landbouw, jacht, of aankoop) tot het bereiden van gerechten en het gebeuren van de maaltijd zelf. Terwijl in ons alledaagse leven de beschikbaarheid van verse producten het hele jaar door vanzelfsprekend is, was voedsel in het middeleeuwse Europa een aanzienlijk kostbaarder goed. De seizoenen beperkten de keuze aan grondstoffen en het risico voor hongersnood was nooit ver weg.
Dit universele thema laat ons een glimp opvangen van de middeleeuwse maatschappij in zijn geheel: rijk en arm, man en vrouw, jong en oud, iedereen speelde een rol in dit complexe sociale netwerk.
Analoog daaraan portretteert dit programma de late middeleeuwen aan de hand van diverse taferelen, onder andere levendige jachtscènes uit 14e-eeuwse handschriften, markt-roepen uit het 16e-eeuwse Italië en muziek bij grandiose feesten zoals het befaamde Banquet du Faisan aan het Bourgondische hof (Rijsel 1454) en muziek van componisten als Guillaume Du Fay, Baude Cordier, Bartolomeo Tromboncino en de vermaarde ‘Anonymous’. In een onvergetelijk concert presenteert het trio Isabella een smaakvolle selectie van deze verrukkelijke muziek.

Ensemble Isabella is gepassioneerd door muziek uit de middeleeuwen en renaissance. Isabella, een naam voor ladies, heiligen en kunstenaars, met aloude roots en moderne flair, kenschetst de elegantie van dit jonge getalenteerde ensemble en bovendien ook de verbinding tussen muzikaal erfgoed en hun eigen hedendaagse esprit. Isabella presenteert deze bekoorlijke muziek met rijk gevarieerde combinaties van vocale en instrumentale kleuren (harpen, vedel, organetto en blokfluit) en baseert haar uitvoeringspraktijk op minutieus onderzoek. Zorgvuldig ontworpen programma’s openen een venster op een fascinerende middeleeuwse wereld en onthullen het verhaal en de culturele context achter de muziek.
Naargelang het programma vertolkt ensemble Isabella in een formatie van drie of vier musici. Isabella’s roots liggen in de afdeling voor middeleeuwse muziek van de Hochschule für Musik in Trossingen, waar de groepsleden elkaar voor het eerst ontmoetten. Vandaag is het ensemble gevestigd in Bazel, Zwitserland. Isabella bundelt de sublieme creativiteit van uitvoerders uit drie continenten in het hart van Europa.

Lisa Dunk, sopraan
Marie Verstraete, vedel en blokfluiten
Claire Piganiol, harp, organetto en blokfluiten

|||::
2830 Willebroek, August van Landeghemstraat 113