Ewald Demeyere : J.S. Bach : The Art of Fugue


Venue :  St-Remigiuskerk, Vucht

-> link 

CC Maasmechelen is verheugd om klavecinist Ewald Demeyere opnieuw een podium te bieden in een puur Bach-recital. Hij bekoort immers altijd met zijn verrassend klavecimbelspel. Als kamermusicus concerteerde hij vaak met Sigiswald, Barthold en Wieland Kuijken. Hij maakte ook deel uit van de gelauwerde barokorkesten La Petite Bande en Il Fondamento.
In 2007 richtte hij Bach Concentus op, dat zich toelegt op het barokrepertoire op historisch instrumentarium, met speciale aandacht voor de Bach-dynastie.

De muziek van Bach loopt als een rode draad door zijn carrière. Ewald Demeyere bouwde een enorme expertise op in verband met het oeuvre van Bach, en in het bijzonder met diens werk Die Kunst der Fuge: een verzameling van veertien fuga’s en vier canons, die J.S. Bach vermoedelijk tussen 1742 en 1750 heeft gecomponeerd en die een ware catalogus is van de mogelijkheden in contrapunt. Elke fuga, door Bach contrapunctus genoemd, is – met uitzondering van de onvoltooide laatste fuga – gebaseerd op een eenvoudig thema dat in de eerste fuga wordt gebruikt.

Ewald Demeyere publiceerde de diepgaande musicologische studie Johann Sebastian Bach’s Art of Fugue: Performance Practice Based on German Eighteenth-Century Theory (Leuven University Press, 2013), die uitvoerende musici theoretische inzichten en technische handvaten biedt om in hun uitvoeringspraktijk tot de kern van dit werk te kunnen doordringen. U mag dus verwachten dat ook Ewald Demeyere niets minder dan dát zal doen.

PRIJS 13.00 / +60 12.00 / -26, ABO, GROEP 11.00

WWW.EWALDDEMEYERE.BE

J.S. BACH – DIE KUNST DER FUGE BWV 1080