Le salon doré. Les Pantalons


740_06

Lezing
Onderwerp: salonmuziek in de 19de eeuw
Van 14 tot 14.30 uur

Concert
Pantalon, Été, Poule, Tréniz, Pastourelle… Dit waren de favoriete contradansen in het Londen en Parijs van de 19de eeuw! Deze meeslepende quadrilles weerklonken in privé salons, balzalen of tuinen en werden meestal afgewisseld met ouvertures, walsen en variaties op bekende operamelodieën. Gespeeld door kleine en grote orkesten, zorgden deze muziekjes voor een vrolijke noot tijdens talrijke dansavonden en promenadeconcerten.

Het ensemble Les Pantalons is genoemd naar de eerste figuur van de quadrille, “Pantalon”. Die zou zo heten dank zij koning Louis-Philippe, die toestond tijdens officiële bals pantalons te dragen in plaats van de gebruikelijke kniebroek en witte kousen – aanvankelijk tot grote hilariteit van zijn genodigden. Er wordt verteld dat de dirigent Vincent de nieuwe kledingcode een handje wou toesteken door de ‘chaîne anglaise’ te herdopen tot ‘Pantalon’… Maar aangezien men de “Pantalon” al vóór de Franse revolutie terugvindt en hij de quadrille al sinds het Consulaat opent, zou dit maar een legende zijn. Hoe dan ook, de naam “Pantalon” is nauw verbonden met de quadrilles.

Les Pantalons willen deze bal- en salonmuziek weer tot leven te brengen aan de hand van eigentijdse arrangementen voor kleine bezetting. Lichte stukken, voorzien van kleurrijke benamingen zoals ‘Les Abeilles’, ‘Le Rataplan’, ‘La Somnambule au Bal’ en ‘Le Diable Boiteux’, worden met humor en virtuositeit gespeeld en nemen u mee op ontdekkingstocht naar typische instrumenten uit die tijd: flageolet, cornet, viool en tafelpiano.

Het dansrepertoire wordt afgewisseld met romances en favoriete opera-aria’s.

Uitvoerders
Aline Hopchet, flageolet
An Van Laethem, viool
Géry Dumoulin, cornet à pistons
Véronique Rubens, piano
Sophie Dury, sopraan

Praktisch

Tickets : € 5

Info Cultuur Antwerpen
Wisselstraat 12
2000 Antwerpen (hoek Grote Markt)
tel. 03 338 95 85

Balie: vrijdag en zaterdag van 11 tot 17.45 uur
Telefonisch: dinsdag tot zaterdag van 11 tot 17 uur
24/24 uur online ticketverkoop: bestel hier uw ticket

|||::
2000, Antwerpen, Vleeshouwersstraat 38-40