Il Gardellino


+32 (0)9 335 87 97

Het barokensemble il Gardellino is in 1988 opgericht onder impuls van hoboïst Marcel Ponseele en fluitist Jan De Winne. Het ontleent zijn naam aan Antonio Vivaldis concerto R90 voor fluit, hobo, viool, fagot en basso continuo genaamd “del Gardellino”: het muzikaal portret van een virtuose distelvink. il Gardellino werkt met wisselend formaat naar gelang het programma, waarbij het ensemble de laatste jaren tegemoet moet komen aan de groeiende vraag naar grotere bezette werken.

5754997996_55968efb4c_n

De vaste kern van il Gardellino bestaat uit toonaangevende specialisten van de historische uitvoeringspraktijk en internationaal gewaardeerde vertolkers van barokmuziek: Marcel Ponseele (hobo), Jan De Winne (traverso), Ryo Terakado, Sophie Gent, Mayumi Hirasaki, Joanna Huszsca, François Fernandez, Benoît Douchy (viool), Kaat De Cock en Mika Akiha (altviool), Emmanuel Balssa, Hervé Douchy en Ronan Kernoa, (cello) Vittorio Ghielmi (gamba), Alain Derijckere (fagot), Frank Coppieters (contrabas), Shalev Ad-El, Lorenzo Ghielmi en Bart Naessens (klavecimbel), Het ensemble doet ook regelmatig een een beroep op gerenommeerde solisten en werkt geregeld samen met andere topensembles, o. m. Cappella Amsterdam.

il Gardellino is reeds meer dan 20 jaar een vaste waarde in de wereld van de oude muziek. Il Gardellino voert grondig onderzoek uit naar de historische achtergrond van de werken teneinde deze muziek van alle tijden stijlgetrouw voor het publiek van deze tijd te laten weerklinken. Zodoende heeft il Gardellino in de loop der jaren een heel eigen en herkenbaar klankidioom ontwikkeld.

Het werk van Johann Sebastian Bach vormt de spil van il Gardellinos repertoire, maar het ensemble gaat tevens de boeiende uitdaging aan om de grootmeester in het bredere landschap van zijn tijd voor te stellen, samen met zijn zonen en zijn tijdgenoten – zowel beroemde (Telemann, Händel, Vivaldi) als minder bekende (Graun, Fasch, Janitsch) – uit te voeren. Het ensemble heeft een voorkeur voor uitvoeringen in een historische ruimte, waar de harmonische wisselwerking tussen muziek en architectuur een dialoog met het publiek doet ontstaan.

De originele lezing van de partituren en de hoogstaande en fijnzinnige uitvoeringen, gedragen door het hechte samenspel van gedreven vertolkers, worden steeds op zeer groot enthousiasme onthaald.

Il Gardelllino geniet dan ook hoog aanzien, zowel in eigen land als internationaal, en het ensemble is aanwezig op de belangrijke muziekfestivals en podia in Europa (o.a. Ma Festival Brugge, Festival Oude muziek Utrecht, Festival de Sablé, festivals in Praag, Innsbruck, Berlijn, Regensburg,Leipzig, Barcelona, enz) maar ook in Azië, de Verenigde Staten, Latijns-Amerika, Israël, Rusland, en elders, waarbij concertreizen vaak met masterclasses worden verbonden. il Gardellino kan terugblikken op een rijke discografie, opgenomen voor de labels Accent, Klara, Eufoda, Passacaille Deze opnamen oogsten veel bijval bij pers en publiek en een groot aantal hiervan is door de international pers met prijzen onderscheiden.