Il Fondamento


+32(0)56 21 33 20

IL FONDAMENTO zag in 1989 het daglicht, als geesteskind van hoboïst Paul Dombrecht. Paul bouwde op het fundament van een kern (nu nog steeds!) trouwe musici een gulle, transparante orkestklank uit, rondom de kleur van zijn gelauwerde barokhobo. Er volgde al snel lof: verfrissende uitvoeringen, eigen klankkleur, streven naar perfectie.
Il Fondamento stelt zich tot doel, muziek uit de 18de en 19de eeuw te doen klinken zoals ze in haar tijd klonk. Dat vergt studie naar instrumenten, speelwijze en uitvoeringspraktijk, en –natuurlijk—het in de praktijk brengen van die kennis. In de vierentwintig jaar van zijn bestaan heeft het ensemble een stevige internationale reputatie opgebouwd. Il Fondamento wordt –naast zijn optredens in de grote muziekhuizen van België—ook geregeld uitgenodigd door gerenommeerde internationale concertpodia: Palau de la Música Valencia, Konzerthaus Wenen, Wigmore Hall Londen , Auditoria Nacional Madrid,… Ook op belangrijke festivals in Frankrijk, Rusland (Moskou, Sint-Petersburg), Israel, Duitsland, Oostenrijk,.. is het een welgekomen gast.
In 2008 toerde Il Fondamento twee weken lang door de Verenigde Staten en Canada. Het ensemble werd er met veel enthousiasme onthaald als ambassadeur van de oude muziek van het Europese continent, met concerten en masterclasses o.a. in Boston, Philadelphia, Pittsburgh,Los Angeles,New York,Seattle, Victoria en Vancouver.
Il Fondamento werkt samen met internationale solisten als Suzie Leblanc, Clint van der Linde, Charles Daniels, Harry van der Kamp, Liesbeth De Vos, Mhairi Lawson, Huub Claessens, Caroline Weynants, Reinoud van Mechelen, Peter Kooij, Gerd Türk, en vele anderen … Geregeld laat Paul Dombrecht de leiding over aan collega’s als René Jacobs, Daniel Reuss of Barthold Kuijken.
Paul houdt ervan om bij de programmatie minder gekend of onbekend repertoire te confronteren met de meesterwerken van G.F. Haendel of J.S. Bach. “Kleine meesters” uit de barok als J.D. Heinichen, J.D. Zelenka, Graun of J.F. Fasch blijken in de lezing van Il Fondamento een stuk groter uit te vallen dan gedacht. En grootmeesters als G.Ph. Telemann blijken in hun “’kleinere werk” groot te blijven. Ook in de klassieke en vroegromantische stijlperiodes haalt Paul Dombrecht met Il Fondamento interessante componisten weg uit de slagschaduw van de allergrootsten—J. Haydn, W.A. Mozart en L. van Beethoven. Hij omringt hun werk met dat van ten onrechte vergeten collega’s als G. Benda, A. Rosetti, I. Pleyel, A. Eberl, J.Ch. de Arriaga en vele anderen.
Het levert in onze oren verrassende confrontaties op, al waren ze in hun tijd vanzelfsprekend. Een concert van Il Fondamento is altijd naast een esthetische, ook een historische ervaring.
Ook in het bekende repertoire vindt Il Fondamento in concert en op CD zijn eigen klank: J.S. Bach (cantates, Johannespassie, Mattheüspassie, suites,…) oratoria G.F. Haendel (Messiah, Jephta, Bellshazar…) Tenslotte kreeg het ensemble veel lof voor zijn werk in de orkestbak van de opera : samenwerking met Transparant leverde uitvoeringen op van Haendel, Mozart, en de dank zij Il Fondamento niet meer onbekende T. Traetta (Antigona). In 2014 viert Il Fondamento zijn 25 jarig bestaan met een nieuwe opname van de “Lukas Passie” van C.P.E. Bach.