Koop een festivalticket en krijg toegang tot al deze concerten en de andere activiteiten van het festival. Het aantal zitplaatsen per concert is beperkt tot 100.
zaterdag 24 november om 10.30 uur
De Belgische klavecinist Mario Sarrechia legt zich al jaren toe op de muziek gerelateerd aan deberoemde klavecimbelbouwers uit de Ruckers-familie. Hun instrumenten hebben een onuitwisbarestempel gedrukt op de verdere klavecimbelbouw-traditie, vooral dan in Frankrijk. Eén van deze instrumenten is het ‘Moeder en Kind’-virginaal, waarvan een kind (een zogenaamd “weesje”) in de collectie van Museum Vleeshuis is opgenomen.
In een lecture-recital zal Sarrechia een link leggen tussen de vernuftigheid van deze instrumenten enwelke gevolgen deze hadden voor de muziek die hiervoor geschreven werd. Bijzonder is hoe detraditie van de familie Ruckers zich heeft doorgezet in bijvoorbeeld het unieke instrument vanJohannes Dulcken dat zich eveneens in de collectie van het museum bevindt.
zaterdag 24 november van 14 tot 15 uur
De naam “Sospiri Ardenti” (gepassioneerde zuchten) komt uit een liedbundel van de 17de-eeuwse componist Giulio Caccini. Het ensemble Sospiri Ardenti werd gevormd in 1998 om de passie van de leden – muziek uit de laat-16de tot vroeg-18de eeuw – op een levendige manier over te brengen.
Julie Comparini, Ellen Delahanty, Jurgen De bruyn en Geert Geert Van Gele zijn afgestudeerd aan diverse conservatoria met specialisatie in historische uitvoeringspraktijk.
Het ensemble brengt een programma rond het thema ‘Muziek voor de Antwerpse familie Duarte’.
zaterdag 24 november van 17 tot 18 uur
Sinds 1988 heeft Kate Clark in heel Europa opgetreden en opgenomen als solist en metkamerensembles (Musica Ad Rhenum, Amphion Ensemble, Cantus Cölln, The Australian ChamberOrchestra) en orkesten (Freiburger Barockorchester, Concerto Köln, Deutsche Händel-Solisten,Rheinische Kantorei, Les Musiciens du Louvre , Le Concert Spirituel, The Australian BrandenburgOrchestra). Kate Clark geeft lezingen en cursussen in Italië, Spanje, Duitsland, Frankrijk, Israël enAustralië en doceert historische fluiten aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.
Zij geeft een Masterclass en brengt een recital op renaissancefluit samen met de luitist Christoph Sommer.
zaterdag 24 november van 20 tot 21.10 uur
Aline Hopchet richtte dit ensemble op in 2004. De naam Cannamella – oud-Italiaans voor zoethoutje, maar ook een klein rieten fluitje – geeft een mooie omschrijving van het ensemble met als basis blokfluiten en dubbelrietblad-instrumenten. Cannamella bespeelt het minder bekende repertoire uit de 16de, 17de en vroege 18de eeuw en werkt daarvoor projectmatig met een bezetting variërend van 2 tot 7 personen.
Het ensemble Cannamella brengt naast muziek uit Rubens’ tijd ook de creatie ‘cantate in Monteverdi-stijl’ van Willem Ceuleers op tekst van Leen Huet.
Met één Festivalticket kan je alle concerten bijwonen. Er zijn slechts 100 zitplaatsen per concert.
Naast deze concerten is er nog een uitgebreid programma met een muzikale stadswandeling, een oude muziekmarkt, workshops en masterclasses en als feestelijke afsluiter : het wandelconcert in de Sint Jacobskerk te Antwerpen met leerkrachten en leerlingen van het DKO Antwerpen en Ma’go onder leiding van Wim Becu.